AS3 VALMENNETAVAN TARINA "Valmennus auttoi minua näkemään omat vahvuuteni ja jäsentämään osaamiseni"

Pia Strengin tarina on nykypäivänä monelle tuttu, hän tuli irtisanotuksi yt-neuvotteluiden tuloksena. Työnantaja tarjosi Pialle AS3:n ura- ja työnhakuvalmennuksen tukemaan uudelleentyöllistymistä. Oltuaan yli 25 vuotta saman työnantajan palveluksessa valmennus tuli tarpeeseen, ja sillä onkin ollut iso merkitys Pian työuran jatkumiseen. Pia haluaa jakaa oman tarinansa muille samassa tilanteessa oleville kannustukseksi työnhaussa.

"Olin ollut yli 25 vuotta saman työnantajan palveluksessa. Minulla ei ollut mitään tietoa nykypäivän työnhausta, eikä ajatusta miten lähteä purkamaan asiaa. Kaikki vinkit ja apu tuli tarpeeseen."

"Valmennukseeni kuului 10 henkilökohtaista tapaamista oman valmentajani kanssa ja lisäksi sain osallistua puolen vuoden ajan AS3:n tarjoamiin ryhmävalmennuksiin. Halusin saada valmennuksesta kaiken irti ja päätin osallistua kaikkeen tarjottuun, motivaationi oli korkealla."

"Valmentajani henkilökohtaisissa tapaamisissa oli AS3:n Helvi Mustonen. Hänen kanssa tapasimme keskimäärin kerran kuukaudessa. Helvin kanssa meillä meni kemiat heti yksiin, pystyin puhumaan hänelle ihan kaikesta. Joka kerta kun tapasimme, sain uusia oivalluksia ja ymmärsin uusia asioita itsestäni. Käymämme keskustelut eivät olleet valmentajan yksinpuheluita, vaan olin itse myös aktiivinen. Helvi ei antanut minulle valmiita ratkaisuja, hän laittoi minut itse miettimään kysymällä oikeita kysymyksiä ja haastamalla oikeaan suuntaan. Se toimi!"

Valmentajani ei antanut minulle valmiita ratkaisuja, hän laittoi minut itse miettimään kysymällä oikeita kysymyksiä ja haastamalla oikeaan suuntaan. Se toimi! Pia

"CV:n työstäminen osaamiskartan avulla osoittautui hyväksi työkaluksi. Ensimmäiseen henkilökohtaiseen valmennustapaamiseen otin mukaan toimenkuvani. Kun Helvi osasi tökkiä oikeista kohdista, hän auttoi minua itse näkemään omat vahvuuteni. Hän herätti ajattelemaan, miten itse pystyisin jäsentämään omia osaamisalueita ja hahmottamaan, millaisia taitoja minulla on. Hän ohjasi viemään tekemisen konkreettiselle tasolle. Itse ei olisi osannut välttämättä katsoa pintaa syvemmälle. Sainkin yllättyä, miten laaja-alaisemmin osaan asioita kuin itse ymmärsin. Yksin en olisi päässyt samaan lopputulokseen. Nyt olen saanut rekrytoijilta palautetta, että CV:ni on hyvin selkeä ja olen avannut osaamistani mahdollisimman paljon ja yksityiskohtaisesti. En ole kikkaillut väreillä tai visuaalisuudella, vaan keskityin CV:ssä asiasisältöön."

"Koen, että kaikki saamani haastattelupyynnöt ovat olleet onnistumisia. Heti jo ensimmäinen lähettämäni hakemus johti haastatteluun ja olin täysin varma, että saisin työpaikan. Näin ei kuitenkaan käynyt, mutta se ei lannistanut vaan jatkoin aktiivisesti työnhakua. Tosin, kun en heti työllistynyt, alkoi iskeä paniikki. Aloin hakea kaikenlaisia töitä, se oli taktiikka joka ei loppupelissä kuitenkaan toiminut. Koen, että minun oli kuitenkin hyvä tehdä näin, sillä se vahvisti ajatustani siitä millainen työ ja työpaikka olisi juuri minulle se oikea. Päätin siis jälleen keskittyä selkeästi omanlaisiin työpaikkoihin. Lähetin 10 hakemusta, joista yksi on uusi työpaikkani."

"AS3:n tarjoamista ryhmävalmennuksista nostaisin erityisesti esille LinkedIn-koulutuksen, se oli erinomainen! Minulla oli jo profiili ja pieni verkosto valmiina, mutta se oli runko ilman tarkempaa sisältöä. Koulutuksessa saamani opin avulla työstin profiilini ajan tasalle ja aloin laajentaa verkostojani. Päivityksen jälkeen sain yhteydenottoja LinkedIn:n kautta, aloin myös hakea työpaikkoja sen kautta, ja pääsinkin haastatteluihin." 

"Työnhakuryhmä oli puolestaan paikka kohdata muita samassa tilanteessa olevia. Mukana oli eri ikäisiä ihmisiä eri toimialoilta, oli avartavaa ja opettavaista jakaa kokemuksia työnhausta. Koko valmennuksen ajan tukena oli myös digitaalinen oppimisympäristö AS3 Portal, joka oli minulla aktiivisessa käytössä."

"En kokenut työnhaussa olevani näkymätön tai että iällä olisi ollut merkitystä, mikäli en päässyt haastatteluun tai jatkoon ensimmäiseltä haastattelukierrokselta. Lähetin noin 100 työhakemusta, joista 20:een paikkaan pääsin haastatteluun. Minulle kyllä muistuteltiin, että "kun olet tuon ikäinen, työnhaku vie aikaa". Jos olisin itse ajatellut näin, työnhausta olisi voinut tulla vaikeaa. Sekin on hyvä muistuttaa itselle, että vaikka on ollut pitkään samassa työssä, se ei todellakaan tarkoita etteikö olisi ollut muutosta ja mahdollisuuksia oppia. Itse haluan elää tätä päivää ja pitää osaamista yllä työelämän vaatimusten mukaisesti."

"Koen, että vahvuutenani onkin positiivisuus. Uskon myös itseeni, en kokenut missään vaiheessa, että ikä olisi este työllistymiselle. Minulla on työkokemusta ja elämänkokemusta, olen sinut itseni kanssa. Se tuo myös itsevarmuutta, kun olen nähnyt liike-elämää monelta eri kantilta. Koen, että olen juuri nyt parhaassa työiässä ja minulla on paljon annettavaa. Haluan antaa oman osaamiseni työelämän käyttöön. Lisäksi olen aina oma itseni, minulla ei ole rooleja eri tilanteisiin. Mottoni on: ”Elämä on asennekysymys”."

"Haluaisin kannustaa jokaista samassa tilanteessa olevaa luottamaan ja uskomaan itseensä - se on todella tärkeää ja sen pitää näkyä!"