AS3 VALMENNETTAVAn kokemus Irtisanomisesta uudelle uralle +50-vuotiaana

Työskenneltyään samalla alalla 30 vuotta, ura- ja työnhaunvalmennettavamme oli jo pidempään kokenut, että työ oli näiden vuosien aikana muuttunut suuntaan, jossa hän ei enää päässyt toteuttamaan itseään kuten ennen. Irtisanomisesta alkanut sysäys oman uravalmentajan tuella johti kouluttautumiseen ja työllistymiseen alalle, jossa hän pystyi hyödyntämään samoja vahvuuksia kuin aiemmassa ammatissaan mutta myös palauttamaan työhön ne elementit, jotka häntä alun perin motivoivat eniten työssä.

”Olen toiminut pitkään optisella alalla monenlaisissa tehtävissä. Kun korona tuli, se vaikutti myös minun työnantajani toimintaan. Ensin meitä lomautettiin, ja sen jälkeen lopulta irtisanottiin. Olin 54 -vuotias nainen ja ensimmäinen ajatukseni oli, että tässäkö tämä työura nyt oli, työllistynkö enää ikinä millekään alalle?”

”Optinen ala on muuttunut paljon siitä, kun aikoinaan aloitin ammatissa. En enää kokenut olevani parhaimmillani työssä, jollaiseksi se oli muuttunut. Kamppailin omassa roolissani. Olin ottanut uusia tehtäviä vastaan ja käynyt erilaisia lisäkoulutuksia. Koin tästä huolimatta, ettei minulla ollut täysiä rahkeita tehdä työtä eikä sen muutoinkaan tuntunut enää omalta. Irtisanominen ei tullut yllätyksenä, eikä se ollut itselleni maailmanloppu, vaikka tottakai se kirpaisi.”

”Kun ennen irtisanomista minut oli lomautettu toista kertaa ja alettiin puhua jo mahdollisista vähennyksistä, aloin miettiä mitä oikeasti haluaisin tehdä. Koin etten enää tässä kohdin halunnut jatkaa entisellä alalla.”

”Lähdin miettimään mitä haluaisin. Sukulaiseni rakensi kesämökkiä ja menin paikalle juuri kun mökille oli tilattu keittiö. Sain ajatuksen, että keittiömyyjän työ voisi olla minun juttuni. Olin teettänyt myös itse aiemmin keittiöremontin, josta oli jäänyt erittäin hyvä kokemus. Lisäksi olin aina ihaillut suunnittelijoita, jotka osasivat niin tarkasti suunnitella toimivuutta ja esteettisyyttä.”

”Pohtiessani tulevaisuutta oivalsin myös, että haluaisin riittävän haasteellisen työn, jossa voisin kehittyä, sekä mahdollisesti viihtyä työurani loppuun. Aiemmassa työssä ollut mahdollisuus nähdä kokonaisuuksia ja ongelmanratkaisutaitojen hyödyntäminen oli niitä elementtejä, joista pidin edelleen. Keittiömyyjän työssä houkutteli myös mahdollisuus vaikuttaa omaan ansiotasoon.”

”Huomasin ilokseni, että entisessä työssä oli paljon vahvuuksia, joista olisi hyötyä hakiessa keittiösuunnittelijan koulutukseen: numerotarkkuutta, hyvä värisilmä, loogisuus, huolellisuus ja suunnitelmallisuus. Halusin myös olla ihmisten kanssa tekemisissä.”

”Sain sisareltani vinkin, että työvoimatoimistossa oli alkamassa uusi keittiömyyjien koulutusohjelma yhteistyössä Työtehoseuran kanssa. Koulutuksen ohessa pystyi suorittamaan Liiketoiminnan ammattitutkinnon myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisalalta. Ajattelin, että mikäli pääsisin koulutukseen mutta en työllistyisi keittiöalalle, niin ei tästä tutkinnosta haittaakaan olisi.”

Uravalmentaja tukena uuden urapolun konkretisoimisessa

”Irtisanomisen yhteydessä meille tarjottiin AS3 ura- ja työnhakuvalmennusta. Minulla ei alun perin ollut kovinkaan isot odotukset valmennukselle. Mietin, onko siitä niin apua tällaiselle ”perusduunarille”. Sain yllättyä, miten tarkkaan se saatiin vastaamaan juuri minun tarpeitani. Valmennuksessa mennään ihmisen henkilökohtaiseen tilanteeseen, olin tässä kohdin ajatellut valmennuksen etukäteen pieleen.”

”Valmennuksen aikana valmentajani kysyi minulta mitä toivon ja haluan, ja mihin valmennuksessa tulisi keskittyä. Olen kova puhumaan, ja valmentajani osasi poimia kertomastani asioita mitkä olisivat ne tärkeimmät. Koin, että haku koulutukseen ja kaikki siihen liittyvä oli meidän yhteinen projektimme. Olin toivonut valmentajakseni positiivista ja empaattista, mutta myös psyykkaavaa henkilöä. Sain valmentajakseni ihan huikean henkilön, en olisi voinut toivoa parempaa matchia!

Hän on huippuammattilainen, valoisa, optimistinen persoona ja hän on ollut vilpittömän iloinen kaikista onnistumisistani.”

”Kun valmennukseni eteni, tapasimme valmentajani kanssa aina kun minulla oli tässä prosessissa jokin etappi.”

”Kun kuulin pääseväni koulutuksen valintakoehaastatteluun, harjoittelin valmentajani kanssa tiukkoja kysymyksiä, joita minulle saatettaisiin esittää joko tässä haastattelussa tai työpaikkaa hakiessa. Ainakin kolme näistä harjoitelluista kysymyksistä esitettiin minulle valintakoehaastattelussa! Harjoitellessa olin ollut aivan jäässä, mutta pääsin samalla pahimman krampin ylitse ja siitä lähti myös prosessi ajatella näitä asioita. Onnistuinkin valintakoehaastattelussa aivan eri tavalla.”

”Kun ennen irtisanomista olin ollut lomautettuna, olin jo hakenut erilaisia töitä pääsemättä edes haastatteluihin. En ole koskaan aiemmin ollut työtön, olin aina vaihtanut työstä toiseen. Siten omien osaamisten ja vahvuusalueiden sanoittaminen tuntui todella vaikealta. Kun luin erilaisia malleja, ne tuntuivat minusta omakehulta enkä kokenut sellaista hehkuttamista lainkaan omaksi.”

”Kun valmentajani ohjasi erilaisten tehtävien kautta minua pohtimaan mitä olen tehnyt, pikkuhiljaa se lähti minultakin sujumaan. Sain konkreettista apua osaamiseni sanoittamisessa, josta sain edelleen itseluottamusta.”

”Kun pääsin kouluun, tuli jokaisen hankkia työssäoppimispaikka. Lähetin kolmeen alan yritykseen CV:ni ja pääsin haastatteluun jokaiseen näistä. Sain paljon kehuja CV:stäni, johon olin saanut apua valmentajaltani. Työllistyin lopulta samaan yritykseen, jonne tein koulutukseen liittyvän harjoittelun.”

”Valmennustapaamiset osuivat aina oikeaan aikaan. Koen että valmennusprosessini on ollut minulle todellinen ”learning curve”: Aloitimme, kun itsetuntoni oli pohjalukemissa. Siitä se lähti askel kerrallaan itsensä uskomisen kautta ja ”anna palaa” asenteella eteenpäin!”

”Omassa muutoksessani AS3 valmennuksella on ollut iso merkitys. Se auttoi kartoittamaan vahvuuksiani, näkemään että minulla ihan oikeasti on niitä ja olen hyvä, osaava tyyppi. Valmennus auttoi näkemään oman arvoni. Nämä ovat asioita, joita ei aktiivisesti pohdi arjessa yleisesti.”

”Valmennus ei kuitenkaan ollut ”paapomista”, valmentajani ei lähtenyt mukaan tunteeseeni, kun minulla oli huonompi päivä tai itsetuntoni ei ollut kohdillaan. Koin koko ajan, että valmentajani on minun puolellani ja hän välittää, ja hän vei minua eteenpäin. Minua kuunneltiin tosi tarkkaan, minua ei jyrätty ja sanottu, mitä minun olisi pitänyt tehdä. Olimme samassa veneessä ja valmentajani oli minua varten, yhdessä kokien, että kyllä tästä selvitään. Empatia ja auttamisen halu näkyi kaikessa, mutta siinä ohessa draivi vei minua eteenpäin. Meillä oli päämäärä, jota kohti pyrimme.”

”Olen kiitollinen siitä, että valmennus elää valmennettavan tilanteen mukaan ja se räätälöidään hänen tarpeisiinsa. Tästä todella on arvoa ihmiselle, joka on tämän valmennuksen tarpeessa. Uskon myös, että mikäli olen uudelleen tässä tilanteessa joskus tulevaisuudessa, osaan hyödyntää asioita ja oppeja, joita olen valmennuksessa saanut.”

”Kannustuksena muille samassa tilanteessa oleville haluaisin sanoa, että irtisanominen ei ole kaiken loppu, päinvastoin. Uskalla unelmoida isosti ja pysähdy miettimään, mitä toivot ja mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Lähde sen jälkeen rohkeasti tekemään tekoja askel kerrallaan kohti haluamaasi muutosta. Koen, että kaikki on oikeasti mahdollista, jos vain tekee töitä ja on motivaatiota ja halua. Tässä prosessissa ura- ja työnhaunvalmennus on mahtava apu. En olisi yksin päässyt tähän tulokseen, valmennus on ollut itselleni korvaamaton.”

Haastateltu osallistui AS3 ura- ja työnhaun valmennukseen 2020/2021