AS3 VALMENNETTAVAn kokemus Uuteen uskaltaminen voi tuoda uutta energiaa, jota ei enää muistanut itsellä olevankaan

”Irtisanominen voi todella johtaa aikaisempaa parempaan. Valmennus on muutosprosessissa tosi merkittävä tuki, jonka avulla pystyy näkemään uudella tavalla itsensä ja mahdollisuutensa. Uuteen uskaltaminen voi tuoda uutta energiaa, jota ei enää muistanut itsellä olevankaan.” AS3 ura- ja työnhakuvalmennettava


”Olin työskennellyt parikymmentä vuotta saman kansainvälisen teknologiayrityksen palveluksessa. Itselleni irtisanominen tuli sataprosenttisesti yllätyksenä, en kyennyt ennakkoon näkemään sitä vaihtoehtona omalla kohdallani.”

Näin kuvailee viisikymppinen Jussi ajatuksia irtisanomisesta ja tulee samalla kuvanneeksi monen irtisanotun tunnelmia. Irtisanominen omalla kohdalla tuntuu yllättävältä usein silloinkin, kun organisaatiossa on käynnissä muutosneuvottelut ja tietää olevansa osana niitä. Mieli saattaa pyrkiä väistämään vaikeita asioita niin pitkälle kuin mahdollista.

”Annoin itselleni hetken aikaa märehtiä ja murehtia, mennä tunteiden vuoristorataa ylös ja alas. Nopeasti lähdin kuitenkin käyttämään erityisesti LinkedIn verkostoja hyödyksi ja kontaktoimaan silloisen työnantajani, ison organisaation päättäjiä uusista työmahdollisuuksista.”

”Kun tapasimme valmentajan kanssa, minulla oli jo kiikarissa myös ulkoinen työpaikka sekä sovittuna silloin yrityksen sisällä neuvotteluja. Esittelin niitä valmentajalle, joka hyvin kuunneltuaan ei vastustanut sisäisenkään työllistymisen polkua vaan auttoi saamaan niissäkin ihan erilaisen vaihteen päälle. Neuvotteluihin tuli valmennuskeskustelun myötä ihan valtavan paljon uutta, rohkeaa otetta ja näkökulmaa. Ensimmäinen tapaamisemme oli eräänlainen kick-off uudelle vaiheelle. Lopulta kuitenkin työnhakuni kaartui ulkoisen työpaikan hakemiseen, jonka työhaastattelussa valmennuksesta oli massiivinen hyöty. Valmentaja pisti miettimään haastattelun sisältöä ennakkoon, pohtimaan kaikkia niitä mahdollisia kysymyksiä mitä voi tulla ja kotitehtävänä tein valmiiksi viisi erilaista ratkaisumallia uuden työn sisältöön. Oli tosi helppo sitten poimia niistä paras vaihtoehto työhaastattelun aikana.”

Nopeasti vauhtiin päässyt rekrytointiprosessi kuitenkin välillä hieman hidastui ja siinä valmentaja tuli myös tueksi. Pikaiset puhelinyhteydenotot tukivat ja vaikka epäilyksetkin välillä kulkivat mielessä, toivo ja näky hyvästä tulevaisuudesta säilyi.

”Työnhaun kuukausina on alkanut myös hahmottua, että olin tainnut olla jo pidempään aika jumissa ja ehkä jopa kyynistynyt. En ollut tosissani miettinyt omia uratavoitteitani ja osaamisiani, vaikka jotain hakujakin joskus oli. Myös LinkedIn oli jäänyt päivittämättä ja verkostot olivat olemassa mutta passiivisena. Valmennus auttoi näkemään urasuunnittelun tavoitteellisena ja ylläpidettävänä asiana. Itselle tuli ikään kuin uusi osaajaprofiili valmennuksen myötä.”

Työnhaun prosessi ja valmennus poiki Jussille uuden työpaikan vajaan kolmen kuukauden kuluttua irtisanomisesta. Työ on samalla toimialalla mutta täysin erilaisessa roolissa, jossa Jussi pääsee kuitenkin hyödyntämään täysillä aiemmin kertynyttä osaamista.

”Olen ihan eri tavalla innostunut ja energisoitunut työssäni kuin mitä olen ollut vuosiin. Tämä on ollut myös valtava itsetunnon kohotuksen ja motivoitumisen prosessi. Olen aidosti kiitollinen, että entinen työnantajani tarjosi mahdollisuuden ura- ja työnhaunvalmennukseen.”

Julkaisemme haastattelun anonyyminä aiheen henkilökohtaisuuden vuoksi, kuvat AS3 kuvituskuvia. Haastateltava osallistui AS3:n ura- ja työnhakuvalmennukseen 2022. 

Vinkiksi kaikille työtä hakeville ja valmennusmahdollisuuden saaville valmennettava antaa seuraavat asiat:

  • Ota vastaan valmennusmahdollisuus. Älä sekoita irtisanomisessa mahdollisesti syntyneitä, joskus vanhaan työnantajaa kohdistuvia vaikeita tunteita valmennukseen. Valmentaja tekee töitä sinun hyväksesi.
  • Ole avoin uusille mahdollisuuksille. Pitkä ura samalla työnantajalla ei tarkoita, ettetkö voisi heittäytyä ihan uudenlaiseen rooliin uudessa organisaatiossa.
  • Työelämässä kannattaa olla koko ajan utelias, opetella uutta ja ymmärtää, että muutosta tapahtuu koko ajan. Jos et itse pysy liikkeessä, työ ja elämä pistää sinut kuitenkin liikkeelle jossain vaiheessa.
”Olen ihan eri tavalla innostunut ja energisoitunut työssäni kuin mitä olen ollut vuosiin. Tämä on ollut myös valtava itsetunnon kohotuksen ja motivoitumisen prosessi. Olen aidosti kiitollinen, että entinen työnantajani tarjosi mahdollisuuden ura- ja työnhaunvalmennukseen.” AS3 ura- ja työnhakuvalmennettava