NELJÄ TAPAA TUNNISTAA HYVÄ COACH Etsitkö coachia? Näin tunnistat itsellesi sopivan!

Oletko miettinyt coachingin aloittamista? Et ole yksin. Stanfordin yliopiston vuonna 2013 tekemässä kyselyssä miltei kaikki vastanneet ylimmän johdon edustajat kertoivat olevansa valmiita käyttämään coachingia osana oman johtajuutensa kehittämistä. Käytännössä kuitenkin vain joka kolmannella oli kokemusta coachingista. Kysymys kuuluukin: Kuinka aloittaa coaching-prosessi onnistuneesti? Listasimme neljä tekijää, jotka ovat tärkeitä coachin valinnassa.

Coach-nimikettä ei ole suojattu, joten kuka tahansa voi nimittää itseään coachiksi. Onkin järkevää perehtyä siihen, onko coach-ehdokkaillasi alan koulutusta, kokemusta tai sertifiointia. AS3

Harvard Business Review’ssa julkaistun tutkimuksen mukaan kaksi asiaa ennakoi coachingin onnistumista ylitse muiden: 1) oma halu kasvaa ja oppia sekä 2) sopiva coach. Tässä artikkelissa pureudumme näistä jälkimmäiseen, eli kuinka löytää itselle oikea coach?

1. COACH ON COACHINGIN AMMATTILAINEN

Coach-nimikettä ei ole suojattu, joten kuka tahansa voi siis nimittää itseään coachiksi. Onkin järkevää perehtyä siihen, onko coach-ehdokkaillasi alan koulutusta tai kokemusta. Perinteisesti arvostetuimpana tahona on pidetty ICF:n (International Coach Federation) ja EMCC:n (European Mentoring and Coaching Council) hyväksymiä koulutuksia, mutta myös muut tahot tarjoavat pätevää koulutusta. Tietysti myös työkokemus coachina kertoo coachisi ammattilaisuudesta. Kannattaa siis koulutuksen lisäksi kiinnittää huomiota siihen, kuinka kauan henkilö on toiminut coachina.

2. COACHILLA ON KOKEMUSTA TYÖELÄMÄSTÄ

Useimmilla ylemmän johdon coacheilla on itsellään pitkä kokemus työelämän moninaisista rooleista – erityisen hyödyllistä tästä näkökulmasta on kokemus esimiehen roolista ja johtoryhmätyöskentelystä. Katso siis, millainen on coachisi muu koulutus ja työkokemus. Aina coachin taustan ei tarvitse kuitenkaan olla identtinen omasi kanssa – coach, joka on työskennellyt esimerkiksi erilaisella toimialalla kuin sinä itse, voi toimia juuri siksi oivana näkökulman haastajana.

3. COACH TUNTUU LUOTETTAVALTA

Alaotsikossa on tarkoituksella käytetty termiä ”tuntuu”. Tutkimusten mukaan coachin ja valmennettavan luottamuksellinen ja toimiva suhde on linkissä coachingin onnistumiseen. On siis ensiarvoisen tärkeää, että tapaat coachin henkilökohtaisesti ennen sitoutumista coachingiin ja toteat hänet ihmiseksi, johon voit luottaa ja jolle voit olla avoin. Prosessina coaching voi välillä haastaa ajatteluasi kovastikin – silloin on erityisen tärkeää, että voit täysin luottaa siihen, että coachisi toimii sinun parhaaksesi. Sopivan coachin löytäminen ei siis ole vain tietoa, vaan myös tunnetta.

4. COACH ON OMA PERSOONANSA

Moni kiinnittää coachin valinnassa paljon huomiota yksilöllisiin seikkoihin, kuten coachin sukupuoleen, ikään, persoonallisuuteen tai jopa ulkonäköön. Saatat esimerkiksi miettiä, että haluat coachiksesi ”jämäkän naisen.” Tutkimustieto valmennettavan ja coachin persoonien yhteensopivuuden pohtimisesta etukäteen on kuitenkin ristiriitaista.

Ei ole vahvaa näyttöä siitä, että juuri tietynlainen coach olisi tietyntyyppiselle henkilölle sopivin. Samankaltaisuus voi olla tekijä, joka auttaa luottamuksen nopeassa rakentumisessa ja siten tukee coaching-prosessia alussa. Toisaalta esimerkiksi valmennettavan ja coachin erilaisten johtamis- ja oppimistyylien on huomattu tukevan syvällisemmän coaching-prosessin rakentamisessa – jos prosessin perustana oleva luottamus löytyy. Käytännössä jos kolme yllämainittua coachin valintaan liittyvää tekijää on huomioitu, voit toimia ennakkoluulottomasti, kun mietit, kuinka itsesi kaltaista coachia haet.

LÄHTEITÄ

Lisa A. Boyce, R. Jeffrey Jackson, Laura J. Neal, "Building successful leadership coaching relationships: Examining impact of matching criteria in a leadership coaching program", Journal of Management Development, vol. 29: 10, 914 – 931

David E. Gray & Harshita Goregaokar, “Choosing an executive coach: The influence of gender on the coach-coachee matching process”, Management Learning, vol. 41: 5, 525-544

Löytyisikö sinulle sopiva coach AS3:lta?

Ota rohkeasti yhteyttä, käydään yhdessä läpi millaisia coaching tarpeita joko sinulla tai organisaatiollasi on ja miten me voisimme olla apuna.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojakäytäntömme ja tietojesi tallentamisen rekisteriimme. Käytämme tietojasi vain asiakasviestintään. Jos haluat perua suostumuksesi, ota yhteyttä.