Neljä vinkkiä Ikää 50+, vaihtaisinko vielä alaa?

"Ikäsi ei ole pelkkä taakka työnhakumarkkinoilla. Päinvastoin, yli viisikymppisellä työnhakijalla on monia vahvuuksia nuorempiin hakijoihin nähden." Helvi Mustonen

Kaksi kertaa alaansa yli 50-vuotiaana vaihtanut AS3 toiminut uravalmentaja Helvi Mustonen kertoo neljä vinkkiään yli viisikymppisille, jotka pohtivat alan vaihtoa.

1. Kyllä, sinun on mahdollista vaihtaa alaa

Ihan ensiksi, päästä irti siitä ajatuksesta, että viisikymppisenä ei voisi vaihtaa toisiin hommiin. Kyllä voi, ja moni on jo niin tehnytkin. Mustonen itse vaihtoi alaansa 50+ vuotiaana peräti kahdesti: ensin hammastarvikealan myynnistä diagnostiikan tuotehallintaan 53-vuotiaana ja sitten uravalmentajaksi 59-vuotiaana.

Kuten ihan kenen tahansa alanvaihtajan, sinun pitää kuitenkin pitää kiinni realiteeteista ja toisaalta tietää mitä oikeastaan haluat ja osaat. 

Aloita pohdintasi sillä, että mietit unelmatyötäsi. Jos saisit päättää ilman mitään rajoituksia, millainen olisi unelmien toimenkuvasi? Millaisista asioista päiväni koostuisivat?

Sitten voit lähteä miettimään realistisia uravaihtoehtoja, jotka sisältävät kohtuullisen suuren määrän unelmatyösi elementtejä, mutta myös nykyisiä osaamisiasi. Ala sitten rakentaa konkreettista, aikasidonnaista suunnitelmaa kohti uutta uraa. 

2. Mieti omia vahvuuksiasi työnhakijana

Ikäsi ei ole pelkkä taakka työnhakumarkkinoilla. Päinvastoin, yli viisikymppisellä työnhakijalla on monia vahvuuksia nuorempiin hakijoihin nähden.

Tyypillisesti vanhempi työnhakija on nuorempaa sitoutuneempi. Ei ole harvinaista kuulla työnantajan nimenomaan etsivän vanhempia työntekijöitä, koska he sitoutuvat ainakin 5-10 vuodeksi.

Pitkä kokemus työelämästä on myös arvo itsessään. Siinä missä 30-vuotias hakija toteaa ”Pidän tiimityöstä ja olen tehnyt sitä paljon.” 50-vuotias hakija voi sanoa ”Olen tehnyt 30 vuotta tiimityötä – olen nähnyt kaiken".

Moni 50-vuotias on myös ruuhkavuosien keskellä elävää kanssahakijaansa joustavammassa elämäntilanteessa. Lapset ovat jo vanhempia tai jopa aikuisia, jolloin aikaa omalle uralle on taas enemmän.

3. On mahdollista, että kohtaat ennakkoluuloisia työnantajia

Tyypillisimpiä huolia yli 50+ vuotiaan palkkaamisessa on, että hakija:

  • ei ole yhtä valmis oppimaan uutta tai halukas ylläpitämään osaamistaan kuin nuorempi työnhakija
  • ei ole valmis ottamaan ohjeita ja neuvoja vastaan, varsinkaan itseään nuoremmilta
  • ei ole kyvyiltään ajan tasalla, varsinkaan digitaalisten taitojen osalta.

Mieti jo valmiiksi, miten taklaat ennakko-oletukset. Kerro heti työhaastattelussa tai hakemuksessa, että nautit uusista haasteista ja pidät huolta taitosettisi ajantasaisuudesta - näin työnantaja näkee heti ennakkoluulonsa vääriksi. Mieti konkreettisia esimerkkejä tilanteista, joissa olet toiminut ikääsi mahdollisesti kohdistuvien ennakko-oletusten vastaisesti.

4. Karavaani kulkee ja koirat haukkuvat

Vastaasi saattaa tulla myös työnantajia, joille ikäsi on muutakin kuin numero. Jos tunnistat tällaisen tilanteen, muista ettei sinun ole syytä huolestua. Voit olla jopa tyytyväinen siitä, että et joutunut töihin paikkaan jossa taitojasi ei arvosteta. Muista, että kaikki alaa vaihtavat työntekijät kohtaavat jonkin verran pettymyksiä ja ennakkoluuloja.

Kaiken kaikkiaan, on hyvä muistaa, että ikä on joustava käsite. Kirsti Paakkanen osti Marimekon 62-vuotiaana, ranskalaisen keittiön mestari Julia Child aloitti oman, huippusuosion saaneen TV-ohjelmansa vasta 50-vuotiaana, ja Ronald Reagan valittiin ensimmäiseen poliittiseen virkaansa vasta 55-vuotiaana.