5 keinoa Kasvata neuvotteluvoimaasi työhaastattelussa

Työhaastattelu ei nimestään huolimatta ole vain yksipuolinen tilaisuus jossa työnantaja kysyy ja sinä vastaat. Valmentajamme Tuuli Jakobsson kertoo viisi vinkkiään neuvottelutaidon hyödyntämiseksi työnhaussa.

Yksi isoimmista virheistä, joita saatat neuvottelutilanteessa tehdä, on porhaltaa tilanteeseen liian hätäisesti, mietimättä strategiaasi ja tavoitteitasi. Jotta välttäisit tämän, kannattaa valmistautua muun muassa näiden ohjeiden mukaisesti: 

1.   Kerää tietoa

Mitä enemmän tiedät työnantajasta ja hakemastasi positiosta, sitä vahvempi neuvotteluvoimasi on.

Selvitä ennen haastattelua järjestelmällisesti se mitä voit työpaikasta: vieraile somessa, lue nettisivut, kysele tutuiltasi kokemuksia. Ota selvää myös haastattelutilanteesta: keitä siellä on paikalla ja miltä heidän LinkedIninsä näyttää.

Kun olet hankkinut etukäteistietoa, kirjaa ylös sinulle epäselvät asiat ja kysy niitä rohkeasti! Älä turhaan aloita neuvottelua olettamustesi varassa, eli esimerkiksi:

”Oletan että tässä tehtävässä ei kaivata lainkaan osaamista x, kun sitä ei mainittu työnhakuilmoituksessa, vaikka minusta se on oleellinen osa tehtävää”

”Oletan että tämä tehtävän työnkuva koostuu näistä asioista. En ole asiasta varma, mutta tämä on paras arvaukseni työpaikkailmoituksen perusteella.”

Kunhan muotoilet kysymyksesi kohteliaiksi ja avoimen uteliaiksi, kysyminen tekee sinusta työnantajan silmissä aktiivisen ja kiinnostuneen hakijan. Älä kuitenkaan paljasta omia neuvottelukorttejasi tai kuulosta liian vaativalta liian aikaisin. Sen sijaan että kysyisit:

”Onhan palkkani yli 3000 euroa?”

tai

”Ei kai työhön kuulu kirjanpitoa?”

Voit kysyä:

”Millaisia palkkauskäytäntöjä teillä on?

tai

”Millaisia työtehtäviäni eteeni tulee ensimmäisten kuukausien aikana?”

2.  Määrittele itsellesi tavoitteet

Jotta voisit onnistua neuvottelussa, sinulla on oltava selkeät tavoitteet. Määrittele itsellesi kolme eri tavoitetasoa:

  • Ehdottomat tavoitteet. Näistä et voi tinkiä. Minimipalkka, jonka voit hyväksyä, matka jonka olet jo varannut, työpaikan sijainti ja niin eteenpäin.
  • Aikomustavoitteet. Tämä on tavoitetaso, jota pidät realistisena työnantajalle, mutta kuitenkin edullisena lopputuloksena itsellesi. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi 10% palkankorotusta entiseen.
  • Toivomustavoitteet. Paras mahdollinen tilanne. Saat hyvät lisät, superhyvän palkan ja kaikki toivomasi loma-ajankohdat.

Älä aloita neuvotteluja ehdottomista tavoitteistasi – muuten olet tilanteessa jossa et voi tinkiä keskustelussa oikeastaan mistään. Sen sijaan koita tähdätä aikomustavoitetasosi yläpuolelle, kun ehdotat palkkaasi – näin saatat saada vastatarjouksena summan, jonka voit helposti hyväksyä.

Tavoitteet voivat olla myös ei-rahallisia. Esimerkiksi kiinnostavan työn sinulle uudella alalla saaminen voi edellyttää sitä, että joudut hyväksymään palkan osalta ehdottoman tavoitteesi.

3.   Aloita palkkaneuvottelut mahdollisimman myöhään

Haastattelujen alkuvaiheessa sinulla ei välttämättä ole neuvotteluvoimaa juurikaan mutta prosessin lopuksi sinuun on jo panostettu aikaa ja rahaa ja voimasi kasvaa.

Hyvä nyrkkisääntö on keskustella tarkkaan palkasta ja työsuhde-eduista vasta, kun sinut on valittu tehtävään. Tällöin neuvotteluvoimasi on kaikista suurin. Toki sinulla on hyvä olla myös ballpark-vastauksia jo aiemmin, sillä monelle työnantajalle palkkaus on osa valintaprosessia. 

4.    Panosta vakuuttavaan vuorovaikutukseen

Neuvotteluvoimasi kasvaa sen mukaan, mitä suuremmaksi voimavaraksi sinut koetaan yritykselle. Ensisijaisesti voit vaikuttaa asemaasi siis panostamalla vakuuttavaan vuorovaikutukseen:

  • Usko, mitä sanot. Harjoittele vastauksiasi yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin ja muotoile ne itsesi suuhun sopiviksi. Useimmat meistä suomalaisista joutuvat vähän harjoittelemaan, että itsensä kehuminen muuttuu luontevaksi.
  • Mieti mitä lisäarvoa sinä tuot konkreettisesti yritykselle - siis kuinka vaikutat positiivisesti tulokseen. Jos vaikkapa olet järjestelmällinen luonne, se voi tarkoittaa että olet hyvä kehittämään aikaa-säästäviä käytäntöjä, ja teet virheitä harvoin, joka taas näkyy kustannussäästöinä.
  • Pidä perustelusi yksinkertaisina ja selkeinä. Mieti, miten voisit jäsennellä kertomaasi. Voit esimerkiksi sanoa ”On kolme syytä, miksi juuri minä olisin hyvä valinta tähän tehtävään” 
  • Säilytä rento ja iloinen tunnelma. Vakuuttavuus tai neuvottelut eivät tarkoita, että työhaastatteluun kannattaisi suhtautua kuin texas holdem -pokeriturnaukseen. Useimmat haastattelijat kun ovat palkkaamassa itselleen työkaveria. Turvallisia tapoja edistää rentoa tunnelmaa on esimerkiksi se, että hymyilet, kehaiset konttorin huonekaluja, kommentoit jotain pientä säästä ja kysyt itsekin kysymyksiä.

5.    Kun luovut jostain, pyydä tilalle jotain muuta

Paras hetki pyytää itsellesi työneuvottelussa jotain on sen jälkeen, kun työnantaja pyytää sinua luopumaan jostain. Jos työnantaja esimerkiksi kertoo, että hän ei voi toteuttaa palkkatoivettasi, voit kysyä, saisitko vastineeksi palkallista lomaa jo aloitusvuotenasi.