TALLINK SILJA OY & MUUTOSTURVAVALMENNUS "Kumppani on parhaimmillaan kuin yhtä samaa yritystä"

Tallink Siljalla oltiin koronatilanteen takia uudenlaisen tilanteen edessä: oli tarve samanaikaisesti lomauttaa ja irtisanoa henkilöstöä. Irtisanotuille haluttiin varmistaa lakisääteinen muutosturvavalmennus tueksi tilanteessa ja valmistautumisessa seuraavaan ura-askeleeseen.

"Vahva tunne siitä että kumppani tulisi ottamaan tilanteen haltuun ja voin luottaa asioiden hoituvan antaa minulle mahdollisuuden keskittyä olennaiseen." Susanna Haapakoski, HR Business Partner, Tallink Silja

Kun tuli tarve haarukoida kumppaneita muutosturvavalmennuksille, oli AS3 yksi vaihtoehdoista.

”Jo ennen korona-aikaa olimme tavanneet AS3:n väkeä toisessa yhteydessä ja minulle jäi tunne, että haluaisin tehdä heidän kanssa yhteistyötä. Tapaamisesta oli jäänyt mieleeni kokemus ammattimaisuudesta, täsmällisyydestä ja varmuudesta sekä vahva tunne turvallisuudesta. Tällaisessa muutostilanteessa on itsellä todella kiire. Vahva tunne siitä että kumppani tulisi ottamaan tilanteen haltuun ja voin luottaa asioiden hoituvan antaa minulle mahdollisuuden keskittyä olennaiseen. Kumppanin valinnassa oli merkitystä myös sillä, että olin saanut omalta verkostoltani positiivista palautetta AS3:sta. Palaute vahvisti tahtoani tehdä yhteistyötä", kuvaa Tallink Siljan HR Business Partner Susanna Haapakoski lähtötilannetta.

AS3 toteutti irtisanotuille muutosturvavalmennuksen, joka sisälsi henkilökohtaisten valmentajatapaamisten lisäksi digitaalisen valmennusympäristön ja webinaareja työnhaun teemoista. Tavoitteena oli tukea ja auttaa irtisanottuja tilanteessa sekä valmistautumisessa seuraavaan ura-askeleeseen.

”Kerroin ylätasolla meidän tarpeestamme, jonka jälkeen AS3 osasi rajata sen meille oikeaksi paketiksi. Vaikka ratkaisuja piti tehdä nopeasti, yhteistyö sujui saumattomasti. AS3:n yhteyshenkilömme oli helposti tavoitettavissa ja asiat selvitettiin nopeasti. Koin saavani "yhden luukun palvelua", pystyin hoitamaan myös oman osuuteni saamieni ohjeiden perusteella", Susanna Haapakoski kuvaa yhteistyötä.

Yhteinen tahtotila oli auttaa irtisanottuja ja kantaa heidät tämän vaikean ajan yli huolehtien, ettei kukaan jää yksin.

"Yhteistyön vaivattomuus ja luottamus toi kokemuksen siitä, että Tallink Silja ja AS3 olisivat kuin yhtä samaa yritystä. Koin rauhaa ja luottavaisuutta kun pystyin ohjaamaan irtisanotut AS3:n käsiin ja jatkumo heistä huolehtimisesta ei katkennut", Susanna Haapakoski jatkaa.

”Henkilökohtaisesti valmennettavilta saamani palaute on ollut todella hyvää! Irtisanotut ovat kokeneet valmennuksen olleen kuin heitä varten tehty, juuri heidän henkilökohtaiseen tarpeeseensa räätälöity." Susanna Haapakoski, HR Business Partner, Tallink Silja

valmennuspalautteeseen vastanneista oli erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä valmentajan kykyyn räätälöidä valmennus vastaamaan valmennettavan tarpeita.

Palaute on ollut paras palkinto kannustamisesta osallistumaan

Irtisanottuja kannustettiin hyvin suoraan osallistumaan muutosturvavalmennukseen, ja jälkikäteen Susanna Haapakoski on saanut siitä positiivista palautetta. Palautteen perusteella valmennus on auttanut seuraavien askelmerkkien löytämisessä.

”Henkilökohtaisesti valmennettavilta saamani palaute on ollut todella hyvää! Irtisanotut ovat kokeneet valmennuksen olleen kuin heitä varten tehty, juuri heidän henkilökohtaiseen tarpeeseensa räätälöity. Useat heistä eivät ole aiemmin edes tienneet tällaisen valmennuksen olemassaolosta. He myös kokevat, että me työnantajana välitimme heistä tarjoamalla tällaisen mahdollisuuden", Susanna Haapakoski kertoo.

Irtisanottuja ohjattiin alusta alkaen oikeaan suuntaan. Kaikille kerrottiin avoimesti mahdollisuudesta osallistua valmennukseen, mitä se sisältää ja mitä konkreettisesti tapahtuu ja milloin. Vaikka irtisanomistilanteessa käytiin asiat läpi, niin pidimme huolta että irtisanottu kokee voivansa olla aina yhteydessä mikäli on tarve tarkistaa jokin asia.

”Valmennuksen tarjoamisella on ollut rauhoittava merkitys, meidän ei tarvitse olla huolissamme työntekijöistämme. Henkilökunnasta huolehtiminen vaikuttaa myös imagoomme. Talon sisällä on rauha ja turva siitä, että työnantaja huolehtii henkilöstöstä myös irtisanomistilanteissa", Susanna Haapakoski toteaa lopuksi.

Susanna Haapakosken oppeja irtisanomistilanteessa:

  1. Osallista tekemään yhdessä: Tilanne on hoidettava kunnolla ja jokaisen tulee ymmärtää, että kyse on yhteisestä asiasta. Yhdessä tekemällä varmistetaan myös yhtenäiset toimintatavat ja tekemisen tasalaatuisuus.
  2. Valmistaudu kunnolla: Sovitaan etukäteen pelisäännöt, sitoudutaan niihin sekä perehdytetään kaikki esimiehet tilanteeseen. Yhteinen foorumi esimiehille mahdollistaa ajantasaisen infon jakamisen, kysymysten esittämisen ja tilanteen purkamisen. Erityisesti kun tilanne on niinkin poikkeuksellinen kuin korona-aika on ollut, jolloin tilanteet muuttuvat nopeasti niin koko yhteiskunnassa kuin organisaatioissa, yhteinen foorumi tuo turvaa.
  3. Tee asiat läpinäkyviksi: Lisää ymmärrystä miksi irtisanomiset tapahtuvat ja miksi jokin työtehtävä loppuu. Yt:den aikaan kaikki tietävät tilanteesta joka tapauksessa.
  4. Valitse hyvät yhteistyökumppanit: Kun kumppani ottaa tilanteen haltuun ja voi luottaa että asiat hoituvat, voi itse keskittyä olennaiseen.

 

(Artikkelin kuva: Tallink Silja)

MUUTOSTURVA: ORGANISAATION VELVOLLISUUS TARJOTA IRTISANOTUILLE TYÖNTEKIJÖILLE TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄÄ VALMENNUSTA

Osana vuoden 2017 kilpailukykysopimusta parannettiin työntekijöiden muutosturvaa. Kilpailukyky-sopimuksen myötä kaikkien kriteerit täyttävien yritysten velvollisuudeksi tuli tukea irtisanotun seuraavan ura-askeleen löytymistä. Työnantajalla on velvoite tarjota irtisanotuille työntekijöilleen työllistymistä edistävää valmennusta tai koulutusta, silloin kun:

  • Työnantajalla on vähintään 30 työntekijää
  • Työsuhde on kestänyt vähintään viisi vuotta
  • Irtisanominen on tapahtunut tuotannollisista tai taloudellisista syistä, eli YT-neuvotteluiden seurauksena. 

Tällainen työllistymistä edistävä valmennus tai koulutus voi olla ryhmä tai yksilövalmennusta, ja se voi olla myös työntekijän itsensä hankkimaa. Valmennuksen tulee vastata hinnaltaan työntekijän yhden kuukauden palkan arvoa, tai organisaation toimipaikan keskimääräistä palkkaa, riippuen siitä kumpi on suurempi.

LUE LISÄÄ MUUTOSTURVASTA
LATAA E-KIRJAMME

Irtisanomiset - Näin hoidat ne arvostavasti

Irtisanotuksi tuleminen vaikuttaa syvästi irtisanottavaan. Se on kova paikka myös esimiehelle. Kokosimme ohjeet, miten hoitaa irtisanomistilanteet arvostavasti.

LATAA ILMAINEN e-KIRJA

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

Keskustelemme mielellämme kanssasi lisää! Jätä meille yhteydenottopyyntö ja palaamme asiaan.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojakäytäntömme ja tietojesi tallentamisen rekisteriimme. Käytämme tietojasi vain asiakasviestintään. Jos haluat perua suostumuksesi, ota yhteyttä.