KESTÄVÄT TYÖURAT BLOGISARJA 5/5 Mitä kannattaa kysyä itseltään ainakin kerran vuodessa?

AS3 tekee yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa tutkimusta kestävistä työurista. Projektin tutkijoina toimivat Anna-Maija Lämsä, Suvi Heikkinen ja Henna Tomperi. Keväällä ja alkukesästä 2020 haastattelimme 34 henkilöä heidän työurastaan ja kokemuksistaan sen muutoksissa. Kaikki haastateltavat olivat haastattelujen aikana tai juuri sitä ennen AS3:n valmennuksessa. Tässä blogisarjassa käsittelemme keskeisiä haastatteluissa esiin nousseita näkökulmia. 

Vuoden 2021 aikana olemme käsitelleet blogeissamme kestävää työuraa eri näkökulmista. Näin vuoden lopussa haluamme palata käsitteen ytimeen ja muistuttaa, että ihan jokaisen meistä olisi hyvä pysähtyä säännöllisesti pohtimaan, mihin olemme työurallamme menossa. Voimme kulkea työuraamme eteenpäin joko tietoisesti polulla edeten ja valintoja tehden tai lastun lailla aalloilla seilaten. Jälkimmäinen tapa voi kuitenkin aiheuttaa hallinnan tunteen katoamisen ja siten stressata enemmän kuin aktiivisena toimijana omalla polulla kulkeminen. Pahimmassa tapauksessa voit päätyä työhön, joka ei pidemmän päälle vastaakaan odotuksiisi.

Kulunut vuosi on ollut monelle kiireinen. Viimeistään vuonna 2021 olemme kaikki joutuneet totuttelemaan elämään maailmassa, jossa koskaan ei voi varmasti tietää, mitä huomenna voi tehdä ja mitä ei. Jokainen meistä on varmasti huomannut itsessään uudenlaista kyvykkyyttä sopeutua epävarmuuteen ja muuttuviin tilanteisiin. Samalla olemme vähintäänkin lukeneet uutisista – jos emme itsekin kokeneet ― että monen työhyvinvointi ja kokonaisvaltainen jaksaminen ovat joutuneet todella koetukselle. Vuosi 2021 on ollut myös aktiivista työnhaun ja työn vaihtamisen aikaa; työmarkkinat ovat olleet aktiivisimmillaan yli kymmeneen vuoteen, kun “Great Resignation” -nimellä kutsuttu irtisanoutumisaalto on pyyhkäissyt yli useamman mantereen.

Kestävän työuran rakentamisen avainkysymykset

Kaiken tämän jälkeen on hyvä pysähtyä miettimään, miten vuosi 2021 on vaikuttanut omaan työhön ja työuran tilanteeseen. Kestävän työuran rakentamisen näkökulmasta avainkysymykset, jotka pitäisi kysyä itseltään ainakin kerran vuodessa ovat:

  • Miten elämäni / työni on muuttunut viimeisen vuoden aikana? Mitä muutoksia odotan seuraavan vuoden aikana?
  • Mistä olen erityisesti nauttinut työssäni kuluneen vuoden aikana? Miten voisin varmistaa motivaationi ensi vuonna?
  • Mitä olen oppinut kuluneen vuoden aikana? Mitä haluaisin jatkossa oppia?
  • Kuinka hyvin olen jaksanut viimeisen vuoden aikana? Miten pidän huolta jaksamisestani seuraavan vuoden ajan?

Pysähtymällä näiden kysymysten äärelle voit varmistaa, että rakennat itsellesi pitkällä tähtäimellä työuraa, joka kestää muutoksia ja yllättäviä tapahtumia sekä joustaa paremmin erilaisten elämäntilanteiden mukaan. Lyhyemmällä tähtäimellä tämä pohdinta auttaa suunnittelemaan vuotta 2022 niin, että tekemisesi yhdistää tasapainoisesti mielekkään työn sekä mahdollisuuden oppia uutta ja voida hyvin.

Haluaisitko lukea Kestävät työurat -blogisarjamme muut blogit:

Miten tukea henkilöstöä kestävän työuran polulla?

Meillä AS3:lla on yli 30 vuoden kokemus ihmisten ja organisaatioiden tukemisesta muutoksessa. Ota yhteyttä ja keskustellaan yhdessä miten voisimme olla apunanne rakentamassa kestäviä työuria.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojakäytäntömme ja tietojesi tallentamisen rekisteriimme. Käytämme tietojasi vain asiakasviestintään. Jos haluat perua suostumuksesi, ota yhteyttä.