Irtisanominen yksilöä arvostaen "Irtisanomisissa yksikin huonosti hoidettu tilanne on liikaa"

Arvostaen hoidettu irtisanomiskeskustelu on tärkeää niin irtisanottavan, esimiehen kuin yrityksen maineenkin takia. Haastattelimme Nokian Suomen henkilöstöjohtaja Jouni Turusta aiheesta.

Kyseessä on yksilön kannalta elämän isoihin ei-toivottuun tapahtumin kuuluva tilanne, joka edellyttää, että hänet kohdataan ihmisenä yksilöllisesti arvostaen. Leena Airola, Partner, AS3
Kuvituskuva irtisanomiskeskustelu työntekijä ja esimies

Kuulemme julkisuudessa jatkuvasti ikäviä uutisia henkilöstönvähennyksistä. Ne voivat salakavalasti vaikuttaa siihen, että irtisanomiskeskustelut  käydään rutiinilla, ilman kunnollista valmistautumista. Kyseessä on kuitenkin yksilön kannalta elämän suuriin ei-toivottuun tapahtumiin kuuluva tilanne, joka edellyttää, että hänet kohdataan ihmisenä ja arvostaen. Siksi irtisanomisiin on aina valmistauduttava huolella. YT-neuvottelut läpikäynyt Jouni Turunen tarjoaa kolme näkökulmaa irtisanomisia tai uudelleenjärjestelyjä kohtaaville yrityksille:

Kunnioita ja ole läsnä

”Kunnioitus on yksi Nokian arvoista – osa kunnioitusta on, että haluamme hoitaa vaikeatkin asiat niin hyvin kuin mahdollista.

Kunnioittavassa irtisanomistilanteessa on äärimmäisen tärkeää, että esimies kohtaa irtisanottavan yksilönä ja on läsnä tilanteessa. Esimiehen on hyödyllistä käydä läpi miten hän itse haluaisi tilanteen hoidettavan jos hän olisi vastaavanlaisessa tilanteessa – ja toimia sen mukaan. Kunnioittavaan irtisanomiseen kuuluu myös, että keskustelun hoitaa lähin esimies.”

Tarjoa esimiehille valmiudet ja työkalut

”Irtisanomistilanteessa yrityksellä on velvollisuus tarjota esimiehille riittävät valmiudet hoitaa tilanne kunnioittavasti - tietää mitä sanoa ja miten toimia. Avainasemassa on esimiesten riittävä kouluttaminen sekä selkeä ohjeistus siihen, mitä sanoa ja mitkä irtisanomisen perusteet ovat.

Nokian YT:iden yhteydessä järjestimme jokaiselle esimiehelle koko päivän koulutuksen, jossa heitä valmennettiin irtisanomiseen – toisaalta kävimme läpi keskustelun lainopillisen puolen ja toisaalta myös käytännön prosessin. Koulutus tarjosi esimiehille tilaisuuden harjoitella irtisanomiskeskustelua etukäteen ja valmistua tilanteeseen myös henkisesti. Muuten vaarana on, että esimiehellä jäävät itse tilanteessa sanat kurkkuun eikä hän kykene esittämään asiaa oikealla tavalla.”

Yksikin huonosti hoidettu irtisanominen on liikaa

”YT-neuvotteluprosesseissa täytyisi muistaa, että irtisanomisissa yksikin huonosti hoidettu tilanne on liikaa. Kyse ei ole nuppiluvuista vaan ihmisistä, joille tilanne on äärimmäisen vakava paikka ja voi olla pitkänkin urapolun pääte.

Lisäksi jutut huonoista irtisanomiskokemuksista lähtevät helposti leviämään lumipallon lailla jäljelle jäävien työntekijöiden keskuudessa ja nousevat mahdollisesti ylös mediassa. On äärimmäisen vaikea kuvitella sellaista yritystä, jolla olisi varaa hoitaa irtisanomiset huonosti."    

AS3 järjesti Nokian kanssa yhteistyössä heidän esimiehilleen Irtisanominen yksilöä arvostaen -valmennuksen.  

Tutustu irtisanominen yksilöä arvostaen -valmennukseen
Haluatko lukea aiheesta lisää?

Lataa ilmainen e-kirjamme "Irtisanomiskeskustelu - näin käyt sen arvostavasti"

Vastaamme kirjassa muun muassa näihin kysymyksiin: Miten irtisanomisen perusteista tulisi kertoa? Milloin keskustelu kannattaa pitää? Miten esimiehen tulisi varautua irtisanotun reaktioihin?

lataa e-kirja