työhakemus Älä sorru näihin - viisi työhakemuksen kielimokaa

Kaikki meistä joutuvat kirjoittamaan työhakemuksia, mutta vain harvan vahvuuksiin lukeutuu kirjoittaminen. Kurkkaa, mitkä ovat työhakemuksen viisi kielellistä sudenkuoppaa ja kuinka voit välttää ne omassa hakemustekstissäsi.

1. Työhakemus on adjektiivilistaus

Kumman pöydän ostaisit mieluummin, kuvaa näkemättä.

Tämän: “Täysmahonkinen, vastalakattu pöytä 1800-luvulta. Kunto loistava, pöytä ollut sisätiloissa vähällä käytöllä ja kunnostettu hiljattain.“

Vai tämän:  “Upea, jykevä, vanha puupöytä - tulet varmasti rakastamaan sitä.

Ensimmäisessä esimerkissä lukija saa konkreettista tietoa, kun taas toinen luottaa adjektiivien tuomiin mielikuviin. Samalla tavalla työhakemuksessa usein käytetyt adjektiivit 'tiimityöskentelijä' tai 'oma-aloitteinen' eivät vakuuta työnantajaa.

Kun käytät adjektiiveja etsi konkreettisia esimerkkejä, joissa tämä ominaisuutesi on vaikkapa työssäsi tai harrastuksessasi näkynyt. Jos kerrot olevasi oma-aloitteinen jatka lausetta kertomalla, miten edellisessä työssäsi järjestit varaston huomattuasi, että sieltä on vaikea löytää asioita. 

2. Hakemus on kirjoitettu työnhakijan näkökulmasta

Työhakemustasi lukiessaan työnantajalla on mielessään yksi kysymys - miten tämä ihminen toisi lisäarvoa meille? Myös sinun on kirjoitettava hakemuksesi tästä näkökulmasta.

Yksi hyvä kikka on kääntää fraasit kuten “Tämä työpaikka olisi minulle täydellinen, koska...” muotoon “Olisin täydellinen lisä juuri teidän firmaanne, koska...” Jos esimerkiksi olet työskennellyt alalla aiemmin, tuot yritykseen arvokasta kokemusta.

Älä käytä arvokasta hakemustilaa kertoaksesi asioita, jotka eivät ole oleellisia juuri tähän työhön. Tämä ei kuitenkaan tarkoita ettetkö voisi kirjoittaa harrastuksistasi tai luonteestasi. Sinun on vain kerrottava niistä tavalla joka tekee työnantajallekin selväksi, miksi koet ne oleelliseksi tätä paikkaa varten.

3. Hakemus on täynnä kapulakieltä ja fraaseja

Moni meistä ei arkielämässään juuri tuota tekstiä ja on siksi epävarma siitä, millaista työhakemuksen kielen pitäisi olla. Tällöin sortuu helposti käyttämään kuluneita ilmaisuja tai olemaan liioitellun muodollinen. 

Välttääksesi fraasit mieti, miten kertoisit asian, jos sinun pitäisi selittää se parhaalle kaverillesi. Sanoisitko olevasi "vankkumaton tiimityöskentelijä" tai että "jalkasi ovat tukevasti maanpinnalla?" 

Yritä fraasien sijaan kuvailla konkreettisesti ja rehellisesti itseäsi ja tekemisiäsi. Kun hakemus on kirjoitettu selkeästi ja kuvaavasti, se herättää lukijan huomaamaan, mitä sanot.

Välttääksesi kapulakieltä kirjoita hakemus yksinkertaisin lauserakentein ja käytä mahdollisimman suoria ilmaisuja. Esimerkiksi “tulevaisuuden visionani olisi työskennellä strategiatehtävien parissa” kannattaa kääntää simppeliksi “tulevaisuudessa haluan kehittää yrityksen strategiaa työkseni” tai “tulevaisuudessa haluan rakentaa yrityksen suuntaa ja suunnitelmaa”. 

4. Oma viesti ei ole edes itselle tiedossa

Kapulakieli, fraasit ja kuluneet adjektiivit putkahtelevat työhakemuksissa esiin usein siksi, että et itsekään tiedä, mitä haluat sanoa. Eikä ihme – jatkuva hakemusten kirjoitus tuskastuttaa ketä vain.

Kuitenkin, siihen on liene syynsä miksi haet juuri tätä paikkaa. Käy läpi yrityksen nettisivut, lue työpaikkailmoitus ja kuvittele itsesi kyseisessä paikassa töissä. Mikä työssä olisi parasta? Miten juuri sinun ominaisuutesi näkyisivät työpaikalla? Millaisia onnistumisia voisit työssä saavuttaa?

Rakenna näiden kysymysten pohjalta kirkas noin kolmesta viiteen eri asiaa sisältävä viesti siitä, mitä haluat tällä hakemuksella sanoa. Voit miettiä esimerkiksi kolme syytä, miksi olisit hyvä valinta kyseiseen työhön tai rakentaa hakemuksesi vaikkapa kertomaan miksi koulutuksesi, aikaisemmat työsi ja tulevaisuutesi haaveet tekisivät sinusta sopiva juuri tähän paikkaan.

Pidä huolta, että koko hakemustekstisi rakentuu tämän kiteytyksen varaan. 

5.  Teksti kirjoitetaan kerralla valmiiksi

Monet kirjoittavat hakemustekstejä samoin kuin äidinkielen esseitä: aloitetaan ensimmäisestä lauseesta ja kun paperilla on riittävästi tekstiä, hakemus on valmis.

Täydellinen työhakemus ei putkahda paperille ensimmäisellä kerralla, joten omaa teksti tulisi lukea läpi lukuisia kertoja ja sitä kannattaa karsia ja muuttaa rohkeasti. Pyydä myös läheisiäsi lukemaan hakemuksesi.

Itselläni parhaiten toimii se, että ensimmäisellä kirjoituskerralla päätän, että tavoitteeni on saada paperille edes jotain. Sitten luen kirjoittamani, kaivan siitä esiin oleellisen ja kirkastan sanomaa. Sitten teen tämän uudestaan - ja uudestaan - ja uudestaan.