viisi syytä kokeilla reflektiivistä työotetta Opettele pysähtymään - ole tehokkaampi ja pääse tavoitteisiisi

Oletko jo kuullut reflektiivisestä työotteesta? Reflektiivinen työote tarkoittaa sitä, että otamme työssämme aikaa pysähtymiselle ja pohtimiselle: Teemmekö oikeita asioita järkevällä tavalla? Mikä on tärkeintä juuri nyt? 

Monesta voi tuntua siltä, että hektisessä arjessa pysähtymiselle ei yksinkertaisesti ole aikaa – on suunnattava täyttä höyryä eteenpäin, jotta saa kaiken tarvittavan aikaiseksi. Siksi listasimmekin viisi syytä, joiden takia sinun kannattaa kokeilla pysähtymistä – etenkin kiireen keskellä:

1. Pysähtyminen vapauttaa energiaasi

Jokaisella meistä on vain rajallinen määrä henkisiä voimavaroja käytettävissään päivittäin. Erityisesti kovan kiireen ja paineen alla omia voimavaroja kuluu paitsi tekemiseen, myös tekemättömistä töistä murehtimiseen.  

Kokeile pysähtyä joka aamu miettimään, mitkä ovat tehtävälistasi tärkeimmät tehtävät ja mitä sinun pitää juuri tänään saada aikaiseksi. Näin sinulla on heti aamusta selkeä kuva siitä, mitä sinun on tänään tehtävä. Voit kenties hillitä kiireistä murehtimistasi, kun saavutat suuremman tietoisuuden ja hallinnan tunteen tehtävistäsi.

2. Pysähtyminen tekee sinusta tehokkaamman

Kalifornian yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan työn keskeytymisen jälkeen kestää peräti 23 minuuttia saavuttaa uudestaan sama tuottavuuden aste.

Reflektiivisen työotteen eli pysähtymisen ja tietoisen tekemisen harjoittelu vähentää sinun itse itsellesi aiheuttamia keskeytyksiä. Kiireen alla moni availee sähköpostiaan, aloittaa uusia työtehtäviä ennen edellisten saamista valmiiksi ja keskeyttää työnsä kun yhtäkkiä muistaa jotain tärkeämpää tekemistä. Tällaisessa tilanteessa työpäivästäsi iso osa saattaa kulua tehokkaan tuntuiseen sähläykseen, jonka aikana et kuitenkaan saa juuri aikaan. Kun sinulla on selkeä tehtävälista jokaiselle päivälle ja hengähdät ennen uuden tehtävän aloittamista, siihen on helpompi keskittyä.

3. Käytät vähemmän aikaa turhaan työhön

Pysähtyminen tarkoittaa myös sitä, että otat aikaa sen miettimiseen, miksi ja millä tavoin teet jonkin asian. Pysähtymisen kulttuuri tarkoittaa siis rohkeaa kyseenalaistamista. Sitä, että mietit, mikä on järkevin tapa saada asioita aikaan. Kun säännöllisesti käytät aikaa sen pohtimiseen, mikä on tarpeellista ja mikä ei, vapautat aikaasi niille tärkeimmille töille.

4. Saat mahdollisuuden iloita onnistumisista

Reflektiossa tärkeää on myös menneeseen katsominen: missä onnistuin, missä taas on parantamisen varaa. Onnistumisista iloitseminen parantaa esimerkiksi omaa ja koko työporukan motivaatiota, luottamusta omaan tekemiseen sekä tyytyväisyyttä työhön.

Kirjassa ”Vauhtia Pysähtymisestä” Eräs esimies kuvailee reflektiivisyyden merkitystä tiimissään näin:

”…Omien onnistumisten kautta on kasvanut sellainen luottamus niiden (tiimiläisten) omaan tekemiseen, mitä kautta niiden oma osaamispotentiaali on kasvanut ja ne on ruvennut tekeen asioita itsenäisemmin.”

5. Keksit uutta

Pysähtyminen on aikaa uteliaisuudelle ja uuden ideoinnille. Pysähtyminen tuo ajatteluun joustavuutta ja kykyä katsoa asioita uusista näkökulmasta. Kun varaat aikaa pohdinnalle, saatat saada ideoita tai nähdä asioita, jotka olisivat muuten jääneet huomaamatta.

Muun muassa näistä syistä me AS3:lla uskomme, että reflektiiviset taidot ovat tulevaisuuden työelämän avaintaitoja. Kun arkemme muuttuu yhä hektisemmäksi ja enemmän keskeytyksiä sisältävämmäksi, on entistä tärkeämpää opetella pysähtymään. Pysähtyminen on nimittäin taito, jota voi kehittää ja harjoitella tietoisesti.