harkitsetko yrittäjyyttä 5 aloittelevan yrittäjän sudenkuoppaa

Oletko suunnittellut siirtyväsi palkkatyöstä yrittäjäksi? Yrittäjä ja AS3:n valmentaja Antti Hellström listaa viisi aloittelevan yrittäjän sudenkuoppaa, aina ideoinnista rahoitukseen:

1. Et rakasta sitä, mitä teet

Pakkoyrittäjä on ryhtynyt yrittäjyyteen vain, koska hän kokee sen ainoaksi vaihtoehdokseen – esimerkiksi ulospääsyksi työttömyydestä. Pakkoyrittäjä ei ole henkisesti sitoutunut vaan vilkuilee sivupeileihin.

Sinulla on parhaat mahdollisuudet onnistua silloin, kun annat yrittäjyydelle 100 prosenttia 80 prosentin sijaan.

Joillekin intohimo omaa tekemistä kohtaan syntyy juuri oikeanlaisesta yritysideasta, toiselle taas vaikkapa vapaudesta valita omat työajat. Mieti, mikä juuri sinusta tekee yrittämisestä mahtavaa. Keskity tietoisesti siihen.  

2. Odotat ”sitä oikeaa”

Monen yrittäjäksi haluavan matka tyssääntyy sitten kun -ajatteluun. Sitten kun, saan yhden ison asiakkaan, sitten kun keksin täydellisen idean, sitten kun aika on juuri oikea…

Totuus on, että useimmille meistä oikea hetki tai idea ei tule odottelemalla koskaan – se on itse luotava. Vaikka päällepäin voi näyttää, että menestyvät yrittäjät ovat olleet juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan, voit olla varma, että he ovat olleet lukuisissa väärissä paikoissa vääriin aikoihin.

Paras tapa löytää se oikea idea tai asiakas, on kääriä hihat ja ryhtyä toimeen.

3. Ympärilläsi on vääriä ihmisiä

Yrittämisen ensimmäinen vuosi on usein aikaa, jolloin liiketoiminta ei ole vielä kannattavaa. Idean kehittäminen vie aikaa, eivätkä niukat starttirahat vastaa palkkatyöhön tottuneen tuloja. Tämän kestäminen vaatii ympäristön tukea.

Mieti, kannustavatko lähipiirisi ihmiset sinua läpi vaikean ajan? Jos joku läheisesi tuntuu koko ajan suhtautuvan yrittämiseesi kielteisesti, harkitse, kuinka paljon haluat olla tekemisissä tämän henkilön kanssa.

Yrityksen perustaminen on usein myös muulle perheelle raskasta, sillä se voi romahduttaa totutun tulotason, mutta lisätä yrittäjän tekemien töiden määrää. Onkin tärkeää käydä läpi perheesi kanssa, mitä tulojen väheneminen käytännössä tarkoittaa juuri teille, koska suunnitelmasi mukaan tuloja olisi odotettavissa, sekä millaista tukea kaipaat.

4. Arvioit kustannukset vääriksi

Jos yritystoiminta ei ole kannattavalla pohjalla, sitä ei pysty jatkamaan kovin kauaa. Yritä huomioida laskelmissasi myös piilokustannukset. 

Eläkevakuutusmaksujen arviointi liian pieniksi ja eläköitymissuunnitelman puuttuminen on yksi useimpia yrittäjien tekemiä laskuvirheitä. Laske, minkä ikäisenä haluat jäädä eläkkeelle, ja mitä haluat silloin tienata. Mieti sitten, miten pääset tavoitteeseesi. Toinen yrittäjyyden kustannuksiin liittyvä virhe on rahavarojen riittämätön likviditeetti eli joustavuus. Sovitusta projektista saadun korvauksen saaminen voi viedä yllättävän kauan, kun projektien määräajat venyvät ja lähettämäsi laskujen maksuaika viivästyy.

5. Et pysty työstämään ideoitasi

Vaikka omista näkemyksistä ja ideoista pitää osata tarpeen vaatiessa pitää kiinni, hyvä yritys on myös joustava ja muuntautumiskykyinen.

Älä anna alkuperäisen ideasi kahlita sinua liikaa, vaan kehity rohkeasti ja ole valmis vaikkapa vaihtamaan suuntaa kokonaan. Nokiakin siirtyi aikoinaan matkapuhelinmarkkinoille kumituotteista ja kaapeleista.

Toisaalta jokaisen trendin haistelu ja ainainen epävarmuus siitä, onko oma idea tarpeeksi kestävä, voi johtaa siihen, että haet ja muutat suuntaasi jatkuvasti. Hyvä yrittäjä on samaan aikaan joustava, ja jääräpäinen: hän osaa kuunnella herkällä korvalla asiakasta ja markkinoita, mutta toisaalta tietää milloin oma idea on sellainen, josta kannattaa pitää kiinni.

Juttua varten haastateltu Antti Hellström on toiminut yrittäjänä kymmenen vuotta vuotta, ja vetää yrittäjyys-aiheista työpajaa AS3:n valmennettaville.